top of page

Callie og vannveggen

en vitenskapshistoriebok av Andrea Bozman

illustrert av Rune Markhus

Bli med i vår e-postliste for oppdateringer om Callie og informasjon om boklanseringen.

Thanks for subscribing!

Hoppekrepsen sover på havbunnen og hviler seg.
Forskerne lurer på: Hvor er det nå de har tatt vei?

En historie om en hoppekreps

Møt Callie. Hun er en Calanus finmarchicus hoppekreps på et eventyr fra dyphavet til havets overflate. Hoppekrepsene er risstore krepsdyr som er svært viktige i akvatiske miljøer. Artene i boken vår lever i havet, men det finnes også ferskvanns hoppekreps!

Calanus støtter marint liv som mat for større rovdyr inkludert torsk, sild, geleer, fugler og hvaler. Selv mennesker konsumerer hoppekreps i form av Omega-3 piller.

Callie og vannveggen (Callie og The Wall of Water, på engelsk) er skrevet for små barn for å fremme havkunnskap. Leserne vil lære om økologiske samspill, forskningsmetoder innen marinevitenskap og de nyskapende teknologiene som brukes av et kvinnelig ledet forskerteam.

Ved å omfavne nysgjerrighet, rim, rytme og vitenskap, oppfordrer Callie til kritisk tenking, samarbeid og en kjærlighet for havet.

Bli med Callie og hennes venner Cornelia, Karl og Kai når de reiser fra fjordens dyp til overflaten for å finne veien til det åpne havet. Teamet støter på hindringer underveis - fra sultne torsker til en vegg av vann som holder dem fast på stedet. Vil hoppekrepsene unnslippe til det åpne havet?

Er du interessert i å følge med på Callies eventyr? Da kan du melde deg på vår e-postliste for å få oppdateringer om prosjektet og når boken blir utgitt.

Callie og vannveggen ble inspirert av forskning fra Lofoten Research Group, UiT The Arctic University of Norway, ledet av professor Sünnje Basedow. Forskningen ble oversatt til en dikt med tilhørende vitenskapsfakta og illustrasjoner.

Er du interessert i peer-reviewed forskningsartikler? Følg lenkene nedenfor:

Callie blir levende på siden gjennom illustrasjonene til en prisbelønt barnebokillustratør, Rune Markhus. Andrea og Rune jobbet sammen fra dag én for å skape bilder som presenterer både vitenskap og humor, utdanning og moro.

Callie er en del av prosjektet Small Scientist: promoting ocean literacy in children (prosjekt 337631), finansiert av Forskningsrådet. Callie og vannveggen vil være tilgjengelig i alle Læringsverkstedet barnehager over hele Norge høsten 2023.

 

Callie er anerkjent som en aktivitet støttet av FNs havårti.

Vitenskapen vi brukte

bottom of page